keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Linnanmäki käyttää hyväkseen nuorten tietämättömyyttäLinnanmäki kesätyöpaikkana kuulostaa joka nuoren unelmalta. Koko kesä ulkona, rajaton pääsy laitteisiin ja paljon samanikäisiä työkavereita. Ja kukapa ei haluaisi päästä kertomaan työskentelevänsä Lintsillä ja vielä Lasten päivän säätiön nimissä!

Linnanmäeltä löytyy myös varjopuolensa: toimittajamme Rosa Kettumäki kuuli pinnan alla riehuvista huhuista, joiden mukaan Linnanmäki ei olekaan niin mahtava paikka työskennellä kuin ensi...silmäyksellä voisi olettaa.

Kettumäki sekä inserttiryhmän muut jäsenet Stella Vellendi ja Heta Lampinen lähtivät selvittämään, pitävätkö huhut paikkaansa.

Linnanmäen työntekijöitä oli kuitenkin erittäin vaikea saada kommentoimaan, koska puisto mm. kieltää työntekijöiltään medialle puhumisen. Lopulta kaksi vanhaa työntekijää suostuivat puhumaan entisestä työpaikastaan.

Toimitusjohtaja Risto Räikkösen vastausta väitteisiin ei saatu aivan toivotulla tavalla. Ensimmäinen vaikea kysymys sai Räikkösen kävelemään ulos haastattelusta. Räikkönen suostui kuitenkin uuteen yritykseen, joka ei kuitenkaan sujunut aivan toivotulla tavalla...

Katso juttu Ylen Elävästä arkistosta.

Toimittaja: Rosa Kettumäki
Taustatoimittaja: Heta Lampinen
Kuvaaja: Stella Vellendi

EDIT: Jutun jälkeen Linnanmäki palkkasi erillisen päällikön vastaamaan henkilöstöasioista. Lue Helsingin Sanomista. Toimitusjohtaja Risto Räikkönen jäi eläkkeelle vuonna 2014.

6 kommenttia:

 1. Rosa Kettumäki,
  hienoa kun rohkeasti uskalsit kyseenalaistaa ylimielisesti käyttäytyneen vanhan gubben vastailut! Thumbs up!
  Toivottavasti jatkat juttujen ja haastattelujen tekoa vast'edeskin. Hyvää tutkivaa journalismia aina tarvitaan!

  VastaaPoista
 2. Hienoa toimintaa! Siis teiltä. ;)

  VastaaPoista
 3. Siis oikeesti... teitte jutun siitä miten nuoret valittaa ettei voi tulla myöhässä töihin. Tai miten tuleekin kirjallinen varoitus kun rikkoo työsopimuksen sääntöjä. Haloo? On olemassa ihan oikeitakin ongelmia joita voisi tutkia. Esim. nuoret väliinputoajat, nuoret työttömät, nuorten kasvava alkoholinkäyttö....

  VastaaPoista
 4. Samoilla linjoilla Jannen kanssa. Jutun paino oli selvästi päätetty etukäteen (huomaa myös intron mässäily "hyvillä työsuhde-eduilla") eikä toimittaja kuunnellut haastateltavan vastauksia yhtään vaan alkoi sen sijaan väittelemään jostain lakipohjaisten TES:n palkkaeroista mäkkäriin nähden (jotka liittyy mihinkään miten, pointti jäi epäselväksi). Vessaan varmaankin pääsee kun vaan osaa pyytää ja joku tuuraaja ehtii paikalle, on kai aivan ymmärrettävää että hattarakojua ei voi jättää tyhjilleen tai vekottimien turvakaaria tarkastamatta vessatauon ajaksi. Eri asia tietenkin jos ei uskalla avata suutaan vaan sitten mieluummin pinnistelee tai näivettyy. En millään jaksa uskoa että vessatauot olisivat kielletty.

  Puolestaan se, jos kysymykset ovat sellaisia että ne vaativat perehtymistä mutta niihin ei ole kuitenkaan annettu mahdollisuutta valmistautua, kertonee jotain journalismin tasosta ja osaltaan myös tarkoitusperistä. Väittäisin, että jokaisesta isosta työpaikasta löytyy jollakin tavalla tyytymättömiä ex-työntekijöitä ja jos se tuli jollekin yllätyksenä niin hoh hoijaa.

  Ehkä jos tästä jutusta jotain ansiollista pitäisi saada irti, niin olkoon se sitten se, että tämän perusteella saa melko hyvän kuvan siitä miten kaukana työelämä sekä työhön ja sääntöihin tottumattomat nykynuoret tänä päivänä ovat. Sääli vain, että tällaiset tökeröt ja sensaationhakuiset jutut vievät uskottavuutta oikeilta nuorten ongelmilta, joita Janne tuossa ylhäällä ansiokkaasti listasikin.

  VastaaPoista
 5. Minusta tässä tapauksessa kiinnostavinta oli se, miten alentuvasti toimitusjohtaja suhtautui nuoreen toimittajaan.

  Jos Linnanmäellä työolosuhteet ovat kunnossa, kuten Janne Virtanen ja Mikko Markkanen tuntuvat uskovan, toimitusjohtajan olisi pitänyt pystyä vastaamaan yksinkertaisiin kysymyksiin selvin asia-argumentein.

  Toimitusjohtajan asemassa olevan ihmisen pitäisi myös tietää, ettei toimittaja koskaan kerro etukäteen kaikkia kysymyksiä. Eihän vaikeista aiheista saataisi silloin koskaan haastattelua.

  Ei myöskään voi selitellä, että ehkä juuri tämä johtaja ei ollut saanut mediakoulutusta, kun hän nimenomaisesti sanoi olevansa Linnanmäen kasvot ja ääni.

  VastaaPoista
 6. Tero, mielestäni toimitusjohtajan suhtautuminen ei ollut alentuvaa. Selkeästi varovaista ja ennakkoluuloista, tietysti. Oltiinhan tässä median kanssa tekemisissä. Toimitusjohtajan asemassa oleva tietää että median kanssa tulee olla varovainen. Ei oikein onnistunut tässä tapauksessa.

  Mielestäni on törkeää näyttää haastattelun loppuja joissa haastateltavat pyytävät haastattelun lopettamista ja kuvaamisen keskeyttämistä. Näiden kohtien näyttämisellä ei ole mitään merkitystä lopputuloksen kannalta. Eettinen ja ammattimainen tapa olisi ollut käyttää vaikka tekstiä jossa todettaisiin että haastattelu keskeytettiin haastateltavan pyynnöstä. Sen sijaan näytetään kun ahdistunut haastateltava pyytää haastattelun lopettamista. Se on alentuvaa. Onko nyt nuori toimittaja käyttänyt saamaansa valtaa jotta voisi saattaa tämän vanhan gubben, toimitusjohtajan, hiukan naurunalaiseksi. Siinä se nyt pyytelee että sammuta kamera mutta minäpä kyllä laitan tämänkin kokonaisuudessaan.

  Mielestäni kiinnostavinta tässä jutussa oli se, miten nuoret tekijät ovat käyttäneet tätä median heille antamaa valtaa. He onnistuivat herättämään kyllä kysymyksiä Linnanmäen työoloista (ja voivatkin sitten seuraavaksi tehdän samanlaisen jutun vaikka niistä Mäkkärin työoloista) mutta millä keinoin? Kuten Mikko aikaisemmin jo totesi, oli juttu päätetty etukäteen. Katsojalle haluttiin antaa tietynlainen kuva ja siinä onnistuttiin.
  Linnanmäen työolosuhteet tutkitaan ja mikäli niissä ilmenee jotain moittimista, se on eri asia. Toimittajien keräämä aineisto ei tässä tapauksessa mielestäni osoita että työolot olisivat olleet tavallista, kiireistä sesonkikesätyöpaikkaa huonommat. Voidaan tietysti keskustella siitä, onko kesätyöntekijöillä sitten liian huonot olot noin yleisesti.
  Myöskään jutun otsikko "Linnanmäki käyttää hyväkseen nuorten tietämättömyyttä" ei pidä paikkaansa, siitä ei heillä ollut näyttöä. Tälläinen väite tietysti saa paljon katsojia heidän tekemälleen klipille...

  Median valtaa, lööppien kirjoittelua.

  VastaaPoista