tiistai 11. helmikuuta 2014

Järki vai tunteet?
Kaikkihan nyt unelmoivat työstä, joka olisi yhtä aikaa kiinnostava ja jolla ansaitsisi leipänsä. Mutta onko sellaisia töitä oikeasti olemassa?

Putkahdettuaan kahdentoista vuoden mittaisesta kouluputkesta nuori joutuu yhtäkkiä tekemään valinnan koko tulevasta elämästään, ja monilla nuorilla jatko-opiskelupaikan valinta kulminoituu pohdinnaksi järjen ja tunteiden välillä. Uskallanko heittäytyä tekemään sitä, mikä minua oikeasti kiinnostaa, vai pitäisikö pikemminkin tyytyä varmistamaan edes jokin työpaikka, vaikka se tylsä olisikin?


Vaikeaa yhtälöä ei helpota se, että yhteiskuntamme painostaa tekemään päätöksen entistä nopeammin ja monilta aloilta kantautuu pelottavia uutisia yt-neuvotteluista.

Kokosimme toimituksesta kuusi aiheen kanssa painiskelevaa nuorta ja lähdimme selvittämään, mitä tulevaisuudella kannattaisi tehdä. Tulevaisuus kun on asia, jota kukaan meistä ei voi välttää. 

Tapasimme nuoria, jotka olivat yhtä huolissaan kuin mekin. Monet heistä olivat valmiita unohtamaan haaveet tietokirjailijan, muotisuunnittelijan tai toimittajan töistä selviytyäkseen aikuisuudesta. Eräs kertoi nähneensä televisiossa espanjalaisen nuoren työttömän sanovan, että yliopisto-opinnoista oli ollut hänelle lähinnä haittaa – olisi vain pitänyt suoraan opiskella jokin perusammatti.

Haastattelimme myös sairaanhoitajaa ja homeopaattia, jotka olivat tehneet valintansa keskenään hyvin erilaisin perustein. He kannustivat nuoria etsimään erilaisia vaihtoehtoja – he molemmat olivat kuitenkin löytäneet oman paikkansa, mutta vasta vuosien ja erilaisten kokeilujen jälkeen.

Vaikka edes haastattelemamme opinto-ohjaaja ei antanut suoraa vastausta alkuperäiseen kysymykseemme, hän halusi kuitenkin rauhoittaa nuoria: jatko-opiskelupaikan valinta ei välttämättä ole aivan niin kohtalokas päätös kuin miltä se tuntuu. On tärkeää, että nuorella on ylipäätään jokin jatkokoulutus, sillä se kertoo työnantajalle, että nuorta voi kouluttaa edelleen kunkin työn vaatimaan suuntaan. 

Tv-jutun suunnitteluun, kuvauksiin ja leikkaukseen kului useita kuukausia. Kaiken työn jälkeen olemme kuitenkin lähes takaisin lähtöpisteessä, ja meillä on yhden vastauksen sijaan useita erilaisia. 

Katso vastauksia kysymykseemme Aamu-tv:n insertistä ja studiokeskustelusta täältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti